Veel mensen hebben baat bij lichttherapie. Wanneer u niet lekker in uw vel zit kunt u kijken naar de mogelijkheden van lichttherapie. Bij een lichttherapiebehandeling wordt u blootgesteld aan intensief licht. Dit licht is feller dan normaal kunstlicht. De hersenen gebruiken het felle licht waarschijnlijk om uw dag- en nachtritme op een goede en efficiënte manier te bepalen. In het voorjaar en de zomer zorgt het buitenlicht voor dit effect. Wanneer het kouder wordt en de dagen korter worden kunnen mensen een te kort aan daglicht krijgen. Sommige mensen zijn hier heel gevoelig voor en ontwikkelen een winterdepressie. Lichttherapie werkt niet verslavend en is zeer veilig in het gebruik.
In Nederland zijn er veel poliklinieken en ggz-instellingen die lichttherapie aanbieden. Tijdens behandelingen kunt u gewoon lezen, tv kijken en andere activiteiten ondernemen. Het belangrijkste is dat het licht de ogen bereikt. Iemand met een vastgestelde winterdepressie kan vaak na een eerste poliklinische behandeling al een apparaat aanschaffen voor thuis. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of deze apparaten worden vergoed. Lichttherapie is ook effectief tegen gewone depressies.
Er zijn bijna geen medische bijwerkingen bekend. Zelden komen hoofdpijn, vermoeidheid en pijnlijke ogen voor. Alleen een medisch arts kan vaststellen of u een depressie heeft en in welke vorm. Een arts zal altijd een behandelplan met u doorspreken en u lichttherapie adviseren mocht dit effectief zijn. Het is belangrijk dat u eerst in gesprek treedt met uw arts alvorens een lamp aan te schaffen!
U kunt uw lichttherapielampen hier bestellen
Terug naar overzicht